maandag 9 november 2009

Kwetteren in de bieb ?




Is twitter een hype die de bibliotheekwereld aan zich kan en moet laten voorbijgaan? Daarop antwoord ik volmondig: JA !

Twitter kan handig zijn, voor journalisten die live een revolutie verslaan, voor persagentschappen die nieuwsflitsen heet van de naald de wereld insturen, voor congresgangers om met het panel vooraan te discussiƫren of om hun collega's die andere lezingen aan het volgen zijn op te roepen alles direct te laten vallen en ASAP die onwaarschijnlijke interessante uiteenzetting van hun eigen spreker te komen volgen.

Twitter kan enkel dienen om de bibliotheek op een extra communicatiekanaal te profileren, om kruisverbanden te leggen met andere biebetalages op Blogger, Flikker, Facebook... en om te bewijzen dat de bieb mee is met de Web 2.0 revolutie, dat we hip zijn. Want dat is Twitter toch vooral: hip en luchtig, maar met weinig inhoud, een virtueel dom blondje dus, leuk om eens kort mee te stoeien (in 140 minuten), maar niet om er een langdurige relatie mee aan te gaan.

Twitter zet geen zoden aan de dijk. Met al dat gekwetter bereikt een bibliothecaris m.i. niet meer mensen, want wie van zijn gebruikers behoort (al) tot dat selecte netwerkje (of is het een social incrowd ?) van Web 2.0 aficionado's ? ;-)

Ik luister liever naar de vogeltjes in het park achter onze bieb.


1 opmerking:

  1. C4 yourself: http://twitter.com/search?q=%23LF09
    En waarom alleen je (bestaande) gebruikers? E n mag een bibliotheek niet leuk (luchtig) zijn? On simago kan wel een opfrissertje gebruiken.
    En als je Aladin op Twitter organiseert met als followers de wetenschappers die kennis willen delen, kun je ook best serieuze vragen goed en snel beantwoorden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En zelfs al zou het uiteindelijk niets opleveren (wat ik betwijfel) is het nog geen reden om aan de kant te blijven staan bij deze nieuwe ontwikkelingen op internet.

    Peter Delsman
    Bbiliotheek Rotterdam

    BeantwoordenVerwijderen