maandag 9 november 2009

Screencasts, podcasts, videocasts

Hierover ben ik nu eens enthousiast zie ! Dit zijn drie Web 2.0 applicaties die de kwaliteit van de informatieverstrekking van bibliotheek naar klant naar een hoger niveau kunnen tillen. De mogelijkheden zijn legio, maar ik denk toch vooral aan instructiefilmpjes d.m.v. screencasts: hoe kan je opzoeken in de catalogus, hoe plaats je reserveringen, hoe hernieuw je de uitleentermijn van je ontleende materialen... (de webopac van Vlaams-Brabant sucks totally (pardon my French) en vormt een enorme teleurstelling voor wie Vubis (en dan spreek ik nog niet eens van de Smart-versie) gewoon was). Dergelijke filmpjes werken drempelverlagend (er zijn nog altijd klanten die de opac niet durven gebruiken omdat ze denken, dat ze dat niet gaan kunnen), ze maken de bieb klantvriendelijker, verhogen de dienstverlening.



Dit zal wel wat tijd en moeite kosten, maar - in tegenstelling tot Twitter - zijn die manuren goed te verantwoorden. Een instructiefilmpje maken is immers een eenmalige inspanning (geen permanente activiteit die een constante werklast vormt) die pas moet herhaald worden wanneer de houdbaarheidsdatum van het product overschreden wordt (wanneer je bijvoorbeeld van een nieuwe opac gebruikt maakt).

Podcasts en videocasts kunnen een nuttig hulpmiddel zijn om bepaalde bibliotheekactiviteiten een blijvender karakter te geven. Stel, je nodigt een schrijver uit voor een causerie. Dat vergt toch behoorlijk wat voorbereiding en organisatie. Niettemin is het effect daarvan vrij vluchtig. Is de literaire avond voorbij, dan houd je er nog weinig aan over, tenzij een handvol foto's en wat goede herinneringen (een dure en notoire avond met Kristien Hemmerechts daar gelaten). Maar stel dat je die lezing ook podcast of zelfs videocast? Wie er niet bij kon zijn, kan er achteraf nog van genieten. Plus, en dat vind ik een grote plus, dergelijke videocasts (mits ze goed zijn van kwaliteit) dragen in hoge mate bij tot de uitstraling van de bibliotheek. Hierover moeten we beslist de technische dienst van de gemeente eens aanspreken !



Ik herinner me nu ook, dat we nog een introductiefilmpje hebben liggen dat een jaar of vijf terug gemaakt werd door de plaatselijke cameraclub. Dat zag er vrij professioneel uit en was zo opgevat dat de inhoud ervan lang actueel bleef (welke afdelingen zijn er in de bibliotheek, wat gebeurt daar allemaal, wat gebeurt er nog achter de schermen...). Achteraf bekeken konden we er niet zo veel mee aanvangen, want wanneer toon je zoiets? Nu kan het een tweede leven krijgen als videocast ! Eens uitzoeken of we het kunnen laten digitaliseren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten