woensdag 11 november 2009

LibraryThing

Deze cursus lijkt wel het verhaal van de bruiloft te Kanaän: de beste wijn wordt als laatste geschonken.




LibraryThing behoort beslist tot de top drie van de leukste, nuttigste en spectaculairste bibliotheekdingen. Waarom hadden de boekenwinkels van de Nederlandse boekenclubs als ECI indertijd zoveel succces? Omdat ze de boeken frontaal etaleerden, met de cover naar voren. (Dat is trouwens ook één van de redenen waarom de Antwerpse Boekenbeurs steevast een doorslaand succes is.) Bibliotheken kampen constant met plaatsgebrek (in Halle mag je dat gerust acuut noemen), maar nu krijgen ze eindelijk de kans om hun boeken ook frontaal te tonen, dankzij de virtuele bibliotheek van LibraryThing.

Uiteraard heeft het weinig zin om als individuele bibliotheek al je boeken in de catalogus aan LibraryThing te gaan koppelen. Dat lijkt me onbegonnen werk. Maar een virtuele boekenkast met covers en info rond een beperkt deeldomein waarin de bieb uitblinkt, zoals de mangastrips in Sint-Niklaas, is zeker een haalbare kaart. Zoiets kan een echte eye-opener zijn, vooral als het gaat om deelcollecties die de doorsnee bibliotheekgebruiker niet direct in de bibliotheek verwacht of die gericht zijn op een publiek dat moeilijker de weg naar de bieb vindt.

Ook een deel van de nieuwe aanwinsten zó aanprijzen in de catalogus, op de webstek, de blog, Facebook... is iets dat m.i. een heel positief effect kan hebben. Je toont dat de bieb bij is en dat al die nieuwe bestsellers ook bij jou al te vinden zijn. Dergelijke virtuele minibibliotheekjes samenstellen kan bijvoorbeeld makkelijk gebeuren op het ogenblik dat de boeken gecatalogeerd worden.

Ik denk, dat we dit voor Halle maar eens ernstig moeten overwegen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten